top of page

Ga bij ’t Koetshoes naar buiten en loop naar links. U komt nu voorbij Kasteel Oost.

Kasteel Oost ligt verscholen tussen de eeuwenoude beukenbomen aan de oever van de geul. In 1563 wordt het kasteel voor het eerst genoemd in de historische geschriften maar dan als landhuis. De huidige verschijningsvorm dateert uit 1830. In 1996 is het kasteel volledig gerenoveerd. De binnenplaats is vrij te bezichtigen. Let vooral op de mooie wapenleeuwen op de hekposten bij de ingang.

Na enkele meters gaat u rechtsaf. Wanneer u onder het bruggetje bent doorgelopen gaat u naar links. Blijf de weg volgen tot u aan uw linkerhand een bankje ziet. Bij dit bankje gaat u omhoog tussen twee velden door.

Het is het de moeite waard een blik achterom te werpen. U ziet dan Thermae 2000 en Het Casino Valkenburg.

Ga door het draaimolentje en volg het pad door het veld omhoog. Blijf op dit pad tot u boven aan de verharde weg komt. Ga dan naar rechts. Volg deze weg weer tot u aan een T-splitsing komt. Ga op deze T-splitsing weer naar rechts. U komt dan uit

bij De Kluis.

De Kluis op de Schaesberg bij Oud Valkenburg en Walem werd in 1688 gebouwd in opdracht van graaf Gerard Hoen van Cartiels, de toenmalige heer van kasteel Schaloen, De eerste bewoner was ene broeder Laurens Plum. De kluis is vanaf de stichting tot 1930 doorlopend bewoond gebleven. De bekendste broeder was een voormalige zouaaf, Hendrikus Weerts, die de kluis bewoonde tussen 1860 en 1889. (zouaven vormden vanaf 1831 een frans legeronderdeel. Pauselijke zouaven probeerden rond 1860 de kerkelijke staat in Italië van de ondergang te redden.) De kluis is de meest schilderachtige van de Nederlandse kluizenarijen. Met haar witgepleisterde voorkomen temidden van het heuvelland trekt zij ’s zomers nogal wat toeristen.

Voor de kluis houd u links aan richting Walem. Volg het pad verder bergafwaarts. Aan het einde van de weg rechts aanhouden richting de huizen. Op de volgende Tsplitsing loopt u links omhoog. U loopt door tot u bij een boerderij komt met huisnummer 14. Achter deze boerderij slaat u af naar rechts. Daarna gaat u weer rechtsaf het steile voetpad omhoog. Aangekomen op de verharde weg slaat u weer rechtsaf. U volgt de weg die linksdraaiend over de brug gaat. Voor de overweg gaat u rechtsaf de parkeerplaats op van het station in Schin op Geul.

Op dit station komt ook het stoomtreintje voorbij. Voor meer informatie met betrekking tot deze unieke treinritten verwijzen wij u door naar hun website: www.zlsm.nl

Ga naar het bordje met “Spoor 3” erop en steek daar over richting het bord met de tekst: "Wijndomein st.Mauritius". Loop het bergje af langs de kerk van Schin op Geul door.

Deze kerk behoort tot de oudste kerken van Limburg. Hij staat op de lijst van rijksmonumenten. De parochiekerk is gewijd aan st.Mauritius. De kerk herbergt sinds 1859 relieken van st.Cornelius en is daardoor sinds die tijd een bedevaartsoord.

Op de grote weg aangekomen slaat u rechts af. Volg het voetpad dat links naar beneden gaat (zie het gele paadje). Blijf dit pad volgen en wandel verder langs de mooie stromende Geul.

U komt voorbij de drie beeldjes. Dit zij drie kapelletjes met beeltenissen van Christus aan het kruis, Maria en de leerling Johannes de evangelist. Volgens de legende werden de kapelletjes hier geplaatst in opdracht van de heer van Kasteel Schaloen. Een boze geest verhinderde hem steeds om met zijn paard de Geul over te steken. De kluizenaar van Schaesberg adviseerde hem om aan de overkant van de geul aan de rand van het bos drie beeldjes op te richten ter ere van Christus, Maria en Johannes. Zo geschiedde en nadat de beelden geplaatst waren kon de heer van kasteel Schaloen de brug van de geul ongehinderd passeren.

Vanuit hier hoeft u alleen maar rechtdoor te blijven lopen en u komt weer bij 't Koetshoes uit.

Hopelijk heeft u genoten van uw wandeling. Uiteraard bent u bij ons nog welkom voor een hapje en een drankje!

Met vriendelijke groet,

Het team van 't Koetshoes

Wandeling A

8,5 km
Moddergevaar bij slecht weer 1,5 tot 2 uur

bottom of page