top of page

Wandeling B

8 km
Geschikt voor kinderwagens
± 1,5 uur

Loop ‘t Koetshoes uit en ga naar rechts richting de drie beeldjes.

Dit zijn drie kapelletjes met de beeltenissen van Maria, Jezus Christus en zijn leerling Johannes de evangelist. Volgens de legende werden de kapelletjes hier geplaatst in opdracht van de heer van Kasteel Schaloen. Een boze geest verhinderde hem steeds om met zijn paard de Geul over te steken. De kluizenaar van de Schaesberg adviseerde hem om aan de overkant aan de rand van het bos drie beeldjes op te richten ter ere van Maria, Christus en Johannes. Zo geschiedde en nadat de beelden waren geplaatst kon de heer van Schaloen de brug van de Geul ongehinderd passeren.

Ga bij de beeldjes naar rechts over de brug en loop door de laan richting Kasteel Schaloen.

Dit romantische door grachten omgeven kasteel werd in 1375 reeds genoemd. Twee boogbruggen leiden naar het van hektorens voorziene kasteel. In 1656 werd het, tijdens de Spaans-Nederlandse oorlog verwoeste kasteel, herbouwd in de vorm van een rechthoekig huis door de heer Hoen van Cartiels. In 1894 vond een restauratie plaats in neogotische stijl. Het kasteel is niet te bezichtigen, maar in de voormalige stallen, smidse etc. kunt u genieten van een vakantie.

Aan het einde van de laan links aanhouden langs de heemtuin.

De heemtuin is een oase van groen, een harmonie van geuren en kleuren, een uniek gebied in een monumentale omgeving. Ooit was de tuin van Kasteel Schaloen. Nu een combinatie van heemtuin en kruidentuin, samen met de watermolen vormen zij de drie elementen van kasteeltuin Oud Valkenburg. Voor verdere informatie hierover zie: www.kasteeltuinoudvalkenburg.nl

Loop door tot aan de grote weg, steek de weg over en volg de veldweg rechtdoor tot u aan een kapelletje komt. Voor het kapelletje houd u links aan. Bij de eerste splitsing bij het weiland gaat u rechtdoor.

 

U nadert weer een T-splitsing. Bij deze splitsing gaat u linksaf en loopt door tot aan de grote weg. Hier gaat u rechtsaf en loopt u door tot aan het eerste woonhuis. Bij het woonhuis gaat u linksaf. U loopt door tot aan een volgende splitsing waar u wederom links aanhoud. Blijf onder langs de bosrand lopen tot aan een splitsing.

 

Hier gaat u naar rechts tot u weer aan de grote weg aankomt. Deze weg steekt u over en naast het woonhuis met nummer 92 gaat u het voetpad op (veeweg). U loopt weer tot aan een splitsing en gaat hier linksaf richting weilanden, door stegels, richting sportplaats. Bij de verharde weg aangekomen gaat u bij de school met nummer 15 linksaf. Aan het einde van de weg bij de splitsing gaat u linksaf over de Geulbrug tot aan de kerk. Hier gaat u wederom linksaf (Graafstraat). Blijf nu rechtdoor lopen over het voetpad tot u uiteindelijk uitkomt bij ‘t Koetshoes.

Hopelijk heeft u genoten van uw wandeling. Uiteraard bent u bij ons nog welkom voor een hapje en een drankje!

Met vriendelijke groet,

Het team van 't Koetshoes

bottom of page