top of page

Hoogtewandeling Noord met uitzicht

10,5 km
Veel berg op en af

U gaat bij 't Koetshoes naar buiten en gaat naar rechts en loopt door tot u voorbij de drie beeldjes bent. U komt bij een Y-splitsing en ziet hier gele wandelpaadjes. U gaat hier links omhoog, verlaat de Geul en komt bij een onbewaakte overweg. U steekt hier over en blijft de gele paadjes stijl omhoog volgen.

Tijdens deze klim moet u zeker regelmatig stoppen en om u heen kijken want het uitzicht is, zeker bij helder weer, fantastisch.

 

U passeert de, nog tot enkele jaren geleden bewoonde, grot waar een hekwerk omheen staat en in de volksmond bekent staat als “Daolkesberg” (kauwtjes-berg, genoemd naar deze kraaiachtige vogel).

U volgt uw weg naar rechts en ook op dit pad heeft u een geweldig uitzicht over Schin op Geul en het Gerendal. Aan het eind van dit pad, bij de T-splitsing, verlaat u de gele route en gaat u naar links. U bent nu aangekomen op de Schaelsberg met aan de linkerzijde een kluizenaarswoning, beter bekent als De Kluis.

De kluis op de Schaesberg bij Oud Valkenburg en Walem werd in 1688 gebouwd in opdracht van graaf Gerard Hoen van Cartiels, de toenmalige heer van kasteel Schaloen, De eerste bewoner was ene broeder Laurens Plum. De kluis is vanaf de stichting tot 1930 doorlopend bewoond gebleven. De bekendste broeder was een voormalige zouaaf, Hendrikus Weerts, die de kluis bewoonde tussen 1860 en 1889. (zouaven vormden vanaf 1831 een frans legeronderdeel. Pauselijke zouaven probeerden rond 1860 de kerkelijke staat in Italië van de ondergang te redden.) De kluis is de meest schilderachtige van de Nederlandse kluizenarijen. Met haar witgepleisterde voorkomen temidden van het heuvelland trekt zij ’s zomers nogal wat toeristen.

U vervolgt de wandeling rechtdoor (groene paaltjes) en blijft deze volgen.

Vergeet wederom niet te genieten van het mooie uitzicht om u heen en zie hoe oud (de kasteelruine) en nieuw (het casino) samen gaan in Valkenburg.

De weg gaat uiteindelijk omlaag en u komt bij een kleine spoorwegtunnel. Bij het viaduct gaat u rechtdoor richting Hoeve Euverum. Bijna aan het einde van de asfaltweg (ongeveer 150 meter voor Hoeve Euverum) ziet u aan de linkerkant tussen twee velden een wandelpad omhoog bij een bankje. Hier gaat u doorheen en dan rechts langs het raster omhoog.

Dit pad is een onderdeel van het bekende Pieterpad (de lange afstandswandeling van het Groningse Pieterburen naar de St. Pietersberg in Maastricht).

Blijf het Pieterpad volgen tot u boven aan de verharde weg komt. Bovenaan de verharde weg gaat u 10 meter naar links en vervolgens rechtsaf de brede veldweg in. Deze landweg komt uit op de grote doorgaande weg Valkenburg-Klimmen. U vervolgt de route naar links, voorbij de Boschweg, steekt waar mogelijk over en blijft in westelijke richting lopen. Voorbij het mergelwoonhuis nr. 13, gaat er een bospad omhoog dat bekend staat als het Lommeleberg-voetpad. Dit pad komt uit op de Emmaberg.

Bij de verharde weg aangekomen gaat u linksaf naar beneden tot aan de kruising van de provinciale weg en Emmaberg. (let wederom op het mooie uitzicht) Bij de T-splitsing van Emmaberg/Nieuwe Weg en Heek staat een wegkruis. Let goed op! U moet hier oversteken en de weg (schuin rechts aanhouden) vervolgen via de landweg (Dorbeekweg). Dit pad (300 meter) loopt ongeveer parallel met de Nieuwe Weg, achter de woningen naar beneden tot aan de kruising Kloosterweg/Napoleonstraat. Bij deze kruising met verharde wegen aangekomen gaat u linksaf tot aan een T-splitsing. Hier gaat u weer linksaf Daarna rechtsaf de overweg over. Direct na de overweg links af langs het politiebureau. Vervolgens gaat u rechtsaf tot aan het kruispunt. Hier gaat u naar links en loopt langs de bowlingbaan door tot aan de splitsing waar 't Koetshoes staat aangegeven.

Hopelijk heeft u genoten van uw wandeling. Uiteraard bent u bij ons nog welkom voor een hapje en een drankje!

Met vriendelijke groet,

Het team van 't Koetshoes

bottom of page